Apadrina l'Orgue


El Papa Francesc ha arribat a Fàtima per celebrar el centenari de la primera aparició de la Verge a tres pastorets i per proclamar sants a dos d'aquells nens, els germans Jacinta i Francisco.

En silenci, d'esquena als centenars de pelegrins que esperaven des de dijous al voltant de la Basílica de Nostra Senyora del Rosari de Fàtima, el Pontífex va resar davant la imatge de la Mare de Déu a la Capella de les Aparicions. Més tard, va guiar la benedicció de les espelmes, un ritu típic d'aquest santuari marià. Francesc també va resar una oració especial i va dipositar un ram de flors blanques davant la imatge de la Mare de Déu de Fàtima. L'efígie mariana encara conserva a la corona una bala extreta del cos de Joan Pau II després de l'atemptat que va patir quan era pontífex, el 1981.

Durant la seva pregària, pronunciada en portuguès, el papa Francesc es va referir així mateix com "el bisbe vestit de blanc", el qual té present "a tots aquells que, vestits amb la blancor baptismal, volen viure en Déu i reciten els misteris de Crist per obtenir la pau". L'autoreferència no és casual i recorda el text del tercer missatge confiat per la Verge als tres nens, en els quals parla d'un bisbe "vestit de blanc" que és assassinat per un grup de soldats "que van disparar diversos trets amb armes i fletxes". Joan Pau II sempre va creure que el missatge era una profecia sobre el seu propi atemptat contra ell a la plaça de Sant Pere, el 13 de maig del 1981.

El Papa Francesc s'ha referit també als pastorets que canonitzarà aquest dissabte: "Fes que seguim l'exemple dels beats Francesc i Jacinta, i de tots els que es lliuren a l'anunci de l'Evangeli. Recorrerem, així, totes les rutes, serem pelegrins de tots els camins, enderrocarem tots els murs i superarem totes les fronteres, anant a totes les perifèries, per revelar-hi la justícia i la pau de Déu"" És un viatge especial, un viatge d'oració en una trobada amb el Senyor i la santa Mare de Déu", va assegurar el Pontífex durant el vol papal.

El viatge, que tot just durarà 24 hores, és estrictament religiós pel que no visitarà altres ciutats portugueses. En un missatge poc abans de marxar cap a Portugal, el papa Francesc va explicar que li hauria agradat poder anar a altres ciutats del país però que havia decidit limitar la seva visita al santuari. Amb aquest viatge, Francesc serà el quart Papa a visitar l'escenari d'una de les aparicions marianes més misterioses de l'Església. El primer a fer-ho va ser Pau VI el 1967. Joan Pau II va visitar el santuari fins en tres ocasions. I Benet XVI va viatjar fins a Fàtima el 2010 per commemorar els 10 anys de la beatificació de Francesc i Jacinta. El papa ha estat rebut a la base aèria de Muntanya Real pel president de la República Portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa.

El Pontífex li va regalar un quadre en mosaic que representa simbòlicament la historicitat i contemporaneïtat de les aparicions de la Verge de Fàtima. Més tard va viatjar en helicòpter fins al santuari de Fàtima on l'esperaven prop de 400.000 fidels, segons els mitjans locals. Aquest dissabte, el Papa Francesc oficiarà la cerimònia de canonització dels germans Jacinta i Francesc, que van morir pocs anys després de les aparicions. Lucia, prima dels anteriors, va morir en un convent de clausura de Portugal en 2005 amb 95 anys. La causa de beatificació de l'última de les vidents de Fàtima avança en un procés diferent.


04/08/2017 09:00:00